Proteinpulver

Proteinpulver är ett mycket utbrett kosttillskott som används av de allra flesta som tränar hårt. Oavsett om du tränar tyngdlyftning eller om du ofta är ute och springer så kan det bidra till förbättrade resultat. Proteinpulvret bidrar till att du kommer att kunna öka mycket snabbare i vikt eftersom att kroppen verkligen behöver mycket protein för att kunna bygga muskler. Att äta extra protein i form av proteinpulver är dessutom extra viktigt när du försöker att gå ner i vikt eftersom att du annars kommer att tappa en hel del muskelmassa på köpet.

Idag finns det mängder av olika proteinpulver att välja bland. Dels finns det massor av olika smaker men det finns också två olika huvudkategorier att ta hänsyn till. Dessa två huvudgrupper är vassle- och kasein som båda är utvunna ur vanlig komjölk. Den största skillnaden mellan dessa två är hur pass snabbt kroppen tar upp det protein du har ätit. Vassle är det snabbaste proteinet som går skickar ut alla de aminosyror som behövs för muskeluppbyggnad direkt ut i blodet. Detta medför att proteinsyntesen ökar rejält och detta innebär i sin tur att du kommer att få en ökad muskeltillväxt. Kaseinet är ett mycket långsammare protein som koagulerar och bildar en klump i din mage. Detta kan låta lite motbjudande men faktum är att den här proteinklumpen kommer att lösas upp sakta vilket innebär att du kommer att få en mycket jämn och konstant tillförsel av aminosyror. Just kaseinet brukar oftast rekommenderas som mellanmålsprotein och som ett nattprotein som man kan ta precis innan man går och lägger sig för att vara säker på att kroppen har tillgång till allt den behöver under natten. Vasslen däremot brukar alltid rekommenderas att ta efter träning eller precis när man har vaknat för att kunna kickstarta proteinsyntesen ordentligt.

Det kan vara svårt att beräkna hur mycket protein man faktiskt behöver men man kan börja med att börja vara lite mer aktiv i sina matvanor. Ett bra riktmärke är att man ska äta ca 1,5-2gram proteiner per kilo som man väger. Väger du 80kg ska du allt så sträva efter att få i dig mellan 120-160 gram protein per dag. Man kan börja göra små förändringar som på sikt kommer att öka ditt proteinintag ordentligt. Ett vanligt tips för att göra just detta är att lägga på dubbelt pålägg på mackan varje morgon.

Ett annat mycket bra tips är att börja äta naturell kvarg som man själv kan smaksätta istället för yoghurt då den innehåller mycket mer protein. Om du tycker att kvargen är alldeles för tjock som den är naturligt kan du enkelt tillsätta lite vatten för att få en mer yoghurt-lik konsistens. Om du ligger långt under den proteinmängd du egentligen behöver kan du till och med blanda i lite smaksatt proteinpulver i din kvarg för att på så vis öka upp proteininnehållet ännu mer. Det kan dock krävas lite extra vatten eftersom att proteinpulvret kommer att göra kvargen ännu tjockare än vad den var från början. Fördelen med just proteinpulver och kvarg är att de knappt innehåller några kolhydrater vilket gör att de fungerar perfekt oavsett om du försöker gå upp eller ner i vikt. Man ska dock aldrig ersätta vanlig mat med proteinpulver utan man ska alltid se det som ett tillskott till den vanliga maten.

Proteinpulver som vi rekommenderar:
Whey-80 proteinpulver och Whey-100 proteinpulver.

Top